Italské recepty a suroviny

Silvestr v Římě a ve střední Itálii

JAK VYPADÁ KONEC ROKU PO ITALSKU A RECEPT NA SLAVNOSTNÍ APERITIVO

Podobně jako tomu je během italských Vánoc, ani Nový rok se v celé Itálii neslaví jednotně. Jak vypadají oslavy v Římě a ve zbytku střední Itálie, co se obvykle jí a s kým Italové Nový rok (Capodanno) slaví? Ve druhé části článku najdete jednoduchý recept na slavnostní silvestrovské aperitivo po italsku, v závěru zase tipy na další sváteční dobroty od spřátelených blogerek.

Italské Capodanno: Jak se slaví?

Poslední den v roce Italové slaví jak jinak, než jídlem. Schází se doma i v restauracích, s kamarády i v rodinném kruhu. Podobně jako u nás si i spousta Italů nakupuje slavnostní ohňostroje (fuochi d’artificio), které potom vypouští okolo půlnoci.

Co se jí v celé Itálii poslední den roku?

Italské silvestrovské oslavy se točí hodně kolem jídla. Začíná se večeřet obvykle kolem 8. až 9. hodiny. Nenajdete jednotné menu pro celou zemi, jen pořadí chodů je stejné: předkrm (antipasto), první chod (primo) a druhý chod (secondo), zakončené něčím sladkým (dolce) a kávou. Prvních a druhých chodů může být ale i několik!

V Itálii se o půlnoci ze 31.12. na 1.1. jí cotechino nebo zampone s čočkou nebo bramborovou kaší. Základem obou těchto dobrot je kořeněné mleté maso. Zampone poznáte už na první pohled: má totiž formu prasečí nožičky, naplněné zmíněnou masovou směsí. K půlnoční večeři Italové pijí většinou červené nebo bílé víno.

Cotechino, typický italský sváteční pokrm.
Takhle vypadá cotechino, krájené na plátky.

Celé hody zakončuje šampaňské s něčím sladkým (bývají to vánoční pandoro, panettone a torrone a k tomu navíc další sladkosti, lišící se podle regionu). Po večeři si můžete vychutnat amaro (některý z většinou hořkých digestivů, jako například Limoncello, Ratafia, Liquirizia nebo různé bylinkové likéry).

A jak vypadá sváteční menu v římském stylu? Například jako to, které v roce 2019 podávala jedna z osterií ve městě Ariccia. Jak můžete vidět, hosté si pochutnali na zmíněném cotechinu s čočkou (lenticchie) a šampaňským (spumante), součástí bylo také bohaté antipasto, několik prvních a druhých chodů a zeleninové přílohy. V závěru nechybělo ani sladké a káva.

Ukázka italského menu, podávaného v restauracích na Silvestra.
Zdroj obrázku: Osteria da Angelo.it

Sváteční dvojrecept: Toastové trojúhelníčky s lososem a s italským salámem ventricina

A co jsme si letos nachystali na Silvestra? Máme pro vás recept na jednoduché sváteční pohoštění, které můžete udělat i u nás v Česku. Jedná se o typickou ukázku italského aperitiva, tedy takového předskokana na zahřátí žaludku před prvním a druhým chodem.

My jsme připravili dva typy toastových trojúhelníčku a drobné dobroty v podobě italských oliv a pistácií, vše doplněné bílým vínem.

Toasty s lososem a italským salámem, položené na proužkovaném tácku. Vše doplňují olivy, pistácie a lístky bazalky.
Pro servírování jsme použili proužkovaný tác z e-shopu Bonami.

Toastík s lososem, provoněný koprem (tartina con salmone al profumo d’aneto)

Toast rozkrojte napůl a opečte jej v toastovači nebo na pánvičce. Nahoru rozetřete trošičku másla. Vezměte uzeného lososa a položte jej na dortík s máslem.

Na pánvi ohřejte extra panenský olivový olej s nakrájemným koprem. Olej s koprem ohřívejte asi po dobu 1 minuty, aby se pěkně provoněl. Lososa pokapte takto připraveným olejem a lehce opepřete.

Toastík s italským salámem ventricina (tartina con ventricina)

Druhý typ toastu jsme doplnili salámem ventricina. To je typický salám, který se používá v Abruzzu a Molise. Vyrábí se z vepřové kýty a panenky s velkými kusy tuku. V Česku ventricinu seženete v některém z obchodů s italskými produkty.

Toast si opět nejdříve opečte. Na pánvičce rozehřejte extra panenský olivový olej s troškou nadrobno nakrájené cibulky tak, aby se cibulka lehce opekla. Poté ve stejném oleji prohřejte ventricinu. Na toast položte ventricinu s troškou oleje. A máte hotovo!

Toastíky doplňte drobnými dobrotami podle vaší chuti, jako jsou třeba pistácie, olivy, mozzarella, vaše oblíbené italské sýry, zelenina, kterou máte rádi, a další chuťovky.

A co vy? Co si rádi dáváte na Silvestra? Podělte se s námi o vaše dobroty v komentářích!

A jak vypadá slavnostní pohoštění a sváteční atmosféra u českých food bloggerek? Mrkněte na Marblog či do kuchyně Kitchen affair, na Pochoutka.com i pod ruce Bohyně kuchyně či S vášní pro jídlo. Travel with us si zase užila vánoční pohodu s hromadou cukroví, Iva z DIYprojekty nachystala silvestrovské chuťovky.

A co si s námi ještě můžete uvařit? Vyzkoušejte sváteční špagety s mušlemi vongole nebo také skvělé těstoviny s cizrnou, které vás v zimě dokonale zahřejí.

Chutnal vám Andreův recept? Pokud ano, sdílejte jej tlačítky níže, aby si i vaši kamarádi pochutnali na italských dobrotách.

Amici, sledujte nás i na Instagramu a Facebooku, abyste se dozvídali i další zajímavosti z našeho světa! A nezapomeňte se registrovat k odběru měsíčního newsletteru. Tak vám žádný nový článek neunikne.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Slané větrníčky z odpalovaného těsta – Kitchen Affair 30. 12. 2020 at 19:57

    […] další silvestrovské občerstvení můžete najít i u jiných českých blogerek, například u Itálie v Brně, […]

  • Leave a Reply