Italské recepty

Špagety s mušlemi Vongole

SPAGHETTI ALLE VONGOLE

Dnes tu máme něco pro milovníky mořských potvůrek. S „šéfkuchařem“ Andreou si připravíte výborné špagety s nádechem moře. Andrea vám poradí, kde vongole sehnat, jak je skladovat a co do špaget přidat pro ozvláštnění. Tak se do toho pojďme hned pustit!

Co jsou vongole?

Slávky (italsky cozze) asi znáte, ale co vongole? Možná už jste je taky ochutnali, třeba na výletě v Itálii. Vongole neboli srdcovky jsou drobné mušle, velmi oblíbené v italské kuchyni. V Itálii je koupíte v různých velikostech a kvalitách, zvláště vyhledávané jsou vongole veraci. S vongolemi se dá připravit mnoho různých jídel; dnes si uvaříme špagety.

Kde sehnat vongole u nás?

Vongole koupíte ve specializovaných obchodech s čerstvými rybami a plody moře (třeba v Makru) — vyhněte se nákupu těch zmražených v supermarketu. S těmi se totiž ani trochu nepřiblížíte jídlu, které dostanete v italské restauraci. 🙂 Pokud byste vongole chtěli ochutnat v Itálii, koupíte je v dobré kvalitě i v supermarketech.

Základní informace:

💰 CENA: střední
🍝 NÁROČNOST: střední
🔪 PŘÍPRAVA: 20 min + 2-3 hodiny na namočení vongolí
🍳 VAŘENÍ: 20 min
👨‍🍳 DÁVKA PRO: 4 osoby — 1 balení špaget, 1 sáček vongolí, pepř a sůl podle chuti, volitelně feferonka

Přípravu začněte čištěním vongolí. Prvním krokem bude několikrát celým sáčkem bouchnout o prkýnko nebo dřez. Použijte střední sílu — v této chvíli nejde o to vongole rozflákat. 🙂 A proč to dělat? Zdravé vongole zůstanou zavřené a ty, kde je jen písek nebo nejsou dobré, se otevřou. A teď přichází čas vyhodit všechny otevřené, pootevřené i nalomené vongole bez milosti rovnou do koše.

Na tomto videu uvidíte, jak správně vongolemi otáčet a třepat. Vy klidně přidejte i nějakou tu ránu o prkýnko, ale s citem. 🙂

Vezměte cedník, dejte do něj vongole a pořádně je propláchněte pod tekoucí studenou vodou. Cedník s vongolemi potom ponořte do misky se studenou vodou, silně osolenou hrubou mořskou solí — musíte vytvořit něco jako “mořskou” vodu. Vongole nechte namočené 2-3 hodiny. Tak se z nich vyplaví poslední zbytky písku.

Na velké pánvičce rozehřejte trochu olivového oleje. Přidejte celý stroužek česneku a mezitím vongole dobře propláchněte. Přidejte je na pánev k česneku, přiklopte pokličkou a nechte na prudkém ohni opékat pár minut.

S teplem se vongole začnou otvírat, takže občas pánev protřepejte, dokud nebudou všechny vongole otevřené. Jakmile se otevře i ta poslední, okamžitě vypněte plotýnku — jinak by byly rozvařené. Vongole nechte na pánvi, česnek vyhoďte. Mezitím dejte vařit špagety a přesně v půlce vaření je slijte. Část vody z vaření špaget si dejte bokem do hrnečku.

Napůl uvařené špagety přidejte na pánev k vongolím a pokračujte ve vaření tak, že přilijete trošku vody z vaření špaget. Špagety pomalu dovařte a úplně na konci přidejte nasekanou čerstvou petržel. Lehce promíchejte, vypněte sporák a máte hotovo. Buon appetito!

Uchovávání hotových špaget a čerstvých vongolí:

Nejlepší jsou tyhle špagety rovnou z pánvičky, ale dají se jeden den skladovat v lednici v dobře uzavřené krabičce. 

Pokud si koupíte vongole dopředu a nebudete je připravovat okamžitě, můžete je nechat v lednici buď v misce plné studené vody, nebo zabalené do mokré utěrky.

Andreovy tipy pro mlsné jazýčky:

Základem dobrého výsledku je — jak už bylo řečeno — nekupovat zmražené vongole, ale použít ty čerstvé ze specializovaných obchodů.

Pokud chcete mít pastu barevnější, můžete přidat pár rajčátek do základu s vongolemi. Pokud chcete něco ostřejšího, můžete namísto pepře přidat čerstvou feferonku, lehce osmaženou na olivovém oleji.

A co vy? Už jste vongole ochutnali třeba na dovolené nebo jste je zkoušeli sami vařit? Máte rádi mořské plody? Dejte nám vědět do komentářů!

A co si s námi ještě můžete uvařit? Tak třeba Špagety aglio olio e peperoncino, zlatý poklad italské kuchyně. A přečtěte si i něco o rozdílech mezi italskou a českou pastou v článku Jak (ne)vařit těstoviny jako Ital.

Líbil se vám Andreův recept? Pokud ano, sdílejte jej tlačítky níže, aby i vaši kamarádi mohli začít objevovat tradiční italskou kuchyni.

Amici, sledujte nás i na Instagramu a Facebooku, abyste se dozvídali i další zajímavosti z našeho světa! A nezapomeňte se registrovat k odběru měsíčního newsletteru Itálie v Brně tady! Tak už vám žádný nový článek neunikne.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply