Italské recepty a suroviny

Těstoviny s cizrnou

PASTA E CECI

Hlavně v zimě se hodí něco na zahřátí. Dobrota zvaná těstoviny s cizrnou (italsky pasta e ceci) to zvládne na jedničku — je to vlastně těstovinová „polévka“.

Pasta e ceci (pásta e čéči) patří mezi naše oblíbené těstoviny — v lednici vydrží i 2-3 dny a oběd do práce tak máte vyřešený. Dají se ohřát i v mikrovlnce — v tom případě je ale musíte vařit o chvilku méně, protože se potom v krabičce ještě „rozmočí“.

Základní informace

💰 CENA: nízká
🍝 NÁROČNOST: nízká
🔪 PŘÍPRAVA: 5 min
🍳 VAŘENÍ: 20 min
👨‍🍳 DÁVKA PRO: 4 osoby — 1 balení těstovin (vhodné typy jsou pasta mista, tubetti, sagnette), 1 plechovka předvařené cizrny, cibule, větvička rozmarýnu, pepř a sůl podle chuti, olivový olej, volitelně: pancetta, feferonka, 2 kousky řapíkatého celeru a 1 mrkev

Pasta mista - míchané těstoviny různé velikosti, které se hodí pro přípravu tohoto receptu.
Pasta mista — míchané těstoviny, perfektní pro přípravu pasta e ceci

Postup

V hrnci rozehřejte na středním ohni olivový olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a větvičku rozmarýnu. Pokud máte rádi, přidejte i řapíkatý celer a mrkev, nakrájené na drobné kostičky. Vše lehce osmahněte.

Hrnec s olejem, cibulkou a pepřem, nachystanými k osmahnutí.

Do druhého hrnce si připravte vodu na těstoviny. Až začne vařit, podle potřeby osolte hrubozrnnou solí. Po chvíli přidejte těstoviny a nechte je uvařit do poloviny času na obalu.

Mezitím do hrnce se zeleninou přidejte cizrnu. Lehce opražte a pak přilijte 2 naběračky vody z těstovin. Těstoviny v polovině vaření přesuňte k cizrně spolu s několika dalšími naběračkami vody. Množství vody záleží na tom, jak hustou chcete mít výslednou pastu. Dovařte těstoviny do konce, dochuťte solí, pepřem, kapkou olivového oleje a ozdobte rozmarýnem. Servírujte pěkně horké!

Cizrna s cibulkou, rozmarýnem a olivovým olejem, které se společně smaží v hrnci.

Andreovy tipy pro mlsné jazýčky

Pokud máte rádi pikantní, přiostřete pastu feferonkami. Celý recept můžete ozvláštnit také přidáním na kostičky nakrájené pancetty k cibulce.

Tyto těstoviny můžete snadno připravit i v „suché“ variantě. Dovaříte je až do 1 minuty před koncem a nepřidáváte žádnou vodu — pastu na konci přidejte k ostatním ingrediencím a krátce povařte.

A co vy? Co vaříte z cizrny nejraději? Napište nám, jak se vám recept povedl!

A co si s námi ještě můžete uvařit? Třeba lehce exotické Špagety s mušlemi vongole nebo klasiku italské kuchyně — Špagety aglio olio e peperoncino. A přečtěte si taky o rozdílech mezi italskou a českou přípravou těstovin v článku Jak (ne)vařit těstoviny jako Ital.

Líbil se vám Andreův recept? Pokud ano, sdílejte jej tlačítky níže, aby i vaši kamarádi mohli začít objevovat skvělou italskou kuchyni.

Amici, sledujte nás i na Instagramu a Facebooku, abyste se dozvídali i další zajímavosti z našeho světa! A nezapomeňte se registrovat k odběru měsíčního newsletteru Itálie v Brně tady! Tak už vám žádný nový článek neunikne.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 komentáře

  • Reply Anička 27. 1. 2020 at 19:20

    Mňam! Cizrnu mám ráda, dělám z ní i cizrnové kari. Tento italský recept je ale pro mě novinkou a těším se, až ho vyzkouším :)! Nejhorší je, když čteš tento tip článků hladová :D.

    TheWayByA

    • Reply Michaela 3. 2. 2020 at 9:52

      Tak super, napište, jak se dílo podařilo! 🙂 🙂 Jo, číst recepty hladová se nevyplatí!:-D

    Leave a Reply