christmas tree decoration
Průvodce

Vánoce v Itálii? panettone, pandoro a torrone!

Ačkoliv mám ráda české Vánoce a všechno, co k nim patří, i Vánoce v Itálii mají své kouzlo. Zdobí se města, Italové chystají betlémy ve svých domovech, v kostelích i na náměstích. V tomto článku se dozvíte něco o italských vánočních dobrotách. O tom, jak se slaví Vánoce ve střední Itálii (i jinde) si přečtěte na našem Facebooku v tomto příspěvku.

O svátcích se ve střední Itálii jí víc než obvykle (čtete správně, ještě víc!). A já vám povím o třech dobrůtkách, které nesmí chybět na italském vánočním stole v žádném koutě země. Tak se pojďme společně podívat na panettone, pandoro a turecký med (italsky torrone).

Panettone — klasika Vánoc v Itálii

Panettone i u nás zná snad každý. Pochází z oblasti Milana a nikdo už neví, jak a kdy přesně vzniklo. Pravděpodobně se začalo péct v 15.-16. století a šlo vlastně o „bohatou“ variantu běžného chleba, doplněnou kandovaným ovocem a rozinkami a umisťovanou na sváteční tabuli.

Panettone bývá zabaleno do voskovaného papíru a pochutnává si na něm celá rodina. Je ale velký rozdíl mezi tím „supermarketovým“, které v Itálii koupíte za Euro či dvě (u nás bohužel to stejné stojí i 200-300 Kč), a tím z malých produkcí (artigianale).

Panettone artigianale je vyrobené ručně, v malém množství a z těch nejlepších surovin. Jeho cena se může vyšplhat i na 40-60 Eur. Taková panettone si Italové nadělují třeba i pod stromeček. Pokud se v Itálii pohybujete v tomto období a chcete ochutnat kvalitní (průmyslové) panettone, sáhněte po značce Tre Marie.

Výborné panettone artigianale proslulé cukrářské značky Iginio Massari.
Panettone artigianale od Iginio Massari, jednoho z nejlepších cukrářů světa.

Pandoro — italský vánoční dezert, který připomíná hvězdu

Pandoro je další typický dezert, který doprovází italské Vánoce. Pochází z oblasti Verony. Narozdíl od panettone se ví, že vzniklo roku 1984, kdy si jistý Domenico Melegatti patentoval název, recept a tvar dezertu, který připomíná hvězdu. Už před pandorem se pekla jiná „buchta“ podobného tvaru a složení, která se také podávala při oslavách Vánoc; Melegatti ale recept dotáhl k dokonalosti.

Pandoro je podobnější české bábovce, má zlatý střed a hnědavý okraj. Žádné kandované ovoce ani rozinky v něm nehledejte. Většinou je o něco levnější než panettone a můžete jej koupit taky v různých cenových hladinách. Dělá se i „artigianale“.

Panettone a pandoro se sektem, vystavené na vánočním stole s květinou.
Panettone i pandoro, vlevo vidíte to od značky Tre Marie.

Jak jednoduše rozlišíte panettone a pandoro?

Panettone a pandoro od sebe poznáte podle tvaru. Panettone je „nafouklé“ a nahoře zakulacené, kdežto pandoro je „hubenější“ a na řezu má tvar hvězdy. (zdroj)

Turecký med neboli Torrone

Turecký med je třetí typickyou italskou vánoční sladkostí. Najdete v něm různé druhy oříšků (mandle, lískové oříšky nebo pistácie) a sušené ovoce. Turecký med seženete měkký i tvrdý a některé pokrývá také čokoláda. O Vánocích ani torrone nechybí na italském vánočním stole.

Tradiční oříšková čokoláda - italský turecký med.
Turecký med (torrone) s čokoládou.

A co vy? Už jste ochutnali všechny tyto italské dobroty? Kterou z nich máte nejradši?

A kudy dál? Na blogu si můžete přečíst také článek o typických dárcích z Itálie.

Pokud byste si chtěli přečíst více na toto téma, na webu Lidovek je pěkný článek o italských Vánocích. Dozvíte se v něm spoustu zajímavostí a najdete tam i tři recepty: na tradiční dezert z toskánska, zvaný panforte, na amaretti a pannacottu.

O dalších vánočních sladkostech z Toskánska i ze zbytku Itálie se dočtete na blogu Italský Sen Míši Šticové (ve článku o perlách italského cukroví), se kterou jsem pro Itálii v Brně dělala i zajímavý rozhovor o životě v Toskánsku.

Další zajímavý článek jsem pro vás našla na webu Já Signora. Vypráví o životě v Itálii v česko-italské rodině a o nostalgii pisatelky, která doprovází její Vánoce v cizině.

Pokud se vám článek líbil, sdílejte jej tlačítky níže, ať se i vaši kamarádi dozví, jak se slaví Vánoce po italsku. A sledujte nás i na Instagramu a Facebooku, abyste se dozvídali i další zajímavosti z našeho světa!

Amici, nezapomeňte se  registrovat k odběru měsíčního newsletteru Itálie v Brně tady! Tak už vám žádný nový článek neunikne.

Italský vánoční stromeček - ten umělý, nazdobený domácími dekoracemi i baňkami.
Buon Natale!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Naše české Vánoce ve Švýcarsku - Naše švýcarské zážitky 16. 1. 2020 at 8:41

    […] už možnost zažít, jak se slaví Vánoce v Itálii. Tady si můžete přečíst její článek Vánoce v Itálii? Pannetone, pandoro a torrone a její Facebookový post o tom, jak se slaví Vánoce ve střední […]

  • Leave a Reply