Italské recepty a suroviny

Špagety s mušlemi Vongole

SPAGHETTI ALLE VONGOLE

Tenhle recept se hodí pro milovníky mořských potvůrek. S Andreou si připravíte výborné špagety s nádechem moře. Poradíme vám, kde vongole sehnat, jak je skladovat a co do špaget přidat pro ozvláštnění.

Co jsou vongole?

Možná už jste vongole ochutnali, třeba na výletě v Itálii. Vongole neboli srdcovky jsou drobné mušle, oblíbené v italské kuchyni. V Itálii je koupíte v různých velikostech a kvalitách, hodně vyhledávané jsou vongole veraci. S vongolemi se dá připravit spousta různých jídel; ukážeme vám jedno z těch nejjednodušších, špagety.

Čerstvé vongole, drobné italské mušle, oblíbené v italské kuchyni.

Kde sehnat vongole u nás?

Vongole koupíte ve specializovaných obchodech s čerstvými rybami a plody moře (třeba v Makru) — vyhněte se nákupu těch zmražených v supermarketu. S těmi se totiž ani trochu nepřiblížíte jídlu, které dostanete v italské restauraci. 🙂 Pokud byste vongole chtěli ochutnat v Itálii, koupíte je v dobré kvalitě i v supermarketech.

Základní informace:

💰 CENA: střední
🍝 NÁROČNOST: střední
🔪 PŘÍPRAVA: 20 min + 2-3 hodiny na namočení vongolí
🍳 VAŘENÍ: 20 min
👨‍🍳 DÁVKA PRO: 4 osoby — 1 balení špaget, 1 sáček vongolí, pepř a sůl podle chuti, volitelně feferonka

TIP Itálie v Brně: Kde seženete koření, které pro recept potřebujete? Mrkněte na tento e-shop, kde najdete všechno koření pohromadě.

Přípravu začněte čištěním vongolí. Prvním krokem bude několikrát celým sáčkem bouchnout o prkýnko nebo dřez. Použijte střední sílu — v této chvíli nejde o to vongole rozflákat. 🙂 A proč to dělat? Zdravé vongole zůstanou zavřené a ty, kde je jen písek nebo nejsou dobré, se otevřou. A teď přichází čas vyhodit všechny otevřené, pootevřené i nalomené vongole bez milosti rovnou do koše.

Na tomto videu uvidíte, jak správně vongolemi otáčet a třepat. Vy klidně přidejte i nějakou tu ránu o prkýnko, ale s citem. 🙂

Vezměte cedník, dejte do něj vongole a pořádně je propláchněte pod tekoucí studenou vodou. Cedník s vongolemi potom ponořte do misky se studenou vodou, silně osolenou hrubou mořskou solí — musíte vytvořit něco jako „mořskou“ vodu. Vongole nechte namočené 2-3 hodiny. Tak se z nich vyplaví poslední zbytky písku.

Na velké pánvičce rozehřejte trochu olivového oleje. Přidejte celý stroužek česneku a mezitím vongole dobře propláchněte. Přidejte je na pánev k česneku, přiklopte pokličkou a nechte na prudkém ohni opékat pár minut.

S teplem se vongole začnou otvírat, takže občas pánev protřepejte, dokud nebudou všechny vongole otevřené. Jakmile se otevře i ta poslední, okamžitě vypněte plotýnku — jinak by byly rozvařené. Vongole nechte na pánvi, česnek vyhoďte. Mezitím dejte vařit špagety a přesně v půlce vaření je slijte. Část vody z vaření špaget si dejte bokem do hrnečku.

Vongole v hotovém pokrmu se špagetami, na pánvi.

Napůl uvařené špagety přidejte na pánev k vongolím a pokračujte ve vaření tak, že přilijete trošku vody z vaření špaget. Špagety pomalu dovařte a úplně na konci přidejte nasekanou čerstvou petržel. Lehce promíchejte, vypněte sporák a máte hotovo. Buon appetito!

Uchovávání hotových špaget a čerstvých vongolí

Nejlepší jsou tyhle špagety rovnou z pánvičky, ale dají se jeden den skladovat v lednici v dobře uzavřené krabičce. 

Pokud si koupíte vongole dopředu a nebudete je připravovat okamžitě, můžete je nechat v lednici buď v misce plné studené vody, nebo zabalené do mokré utěrky.

Andreovy tipy pro mlsné jazýčky

Základem dobrého výsledku je nekupovat zmražené vongole, ale použít ty čerstvé ze specializovaných obchodů.

Chcete mít pastu barevnější? Přidejte pár rajčátek do základu s vongolemi. Pokud chcete něco ostřejšího, můžete namísto pepře přidat čerstvou feferonku, lehce osmaženou na olivovém oleji.

A co vy? Už jste vongole ochutnali třeba na dovolené nebo jste je zkoušeli sami vařit? Máte rádi mořské plody? Dejte nám vědět do komentářů!

A co si s námi ještě můžete uvařit? Třeba špagety aglio olio e peperoncino, zlatý poklad italské kuchyně. A přečtěte si i něco o rozdílech mezi italskou a českou pastou v článku Jak (ne)vařit těstoviny jako Ital.

Líbil se vám Andreův recept? Sdílejte jej tlačítky níže, aby i vaši kamarádi poznali autentickou italskou kuchyni.

Amici, sledujte nás i na Instagramu a Facebooku, abyste se dozvídali i další zajímavosti z našeho světa! A nezapomeňte se registrovat k odběru měsíčního newsletteru Itálie v Brně tady! Tak už vám žádný nový článek neunikne.

Předchozí článek Následující článek

Líbil se vám článek? Přečtěte si také

Žádné komentáře

Zanechte svůj komentář