PASTA E CECI
Hlavně v zimě se hodí něco na zahřátí. Dobrota zvaná těstoviny s cizrnou (italsky pasta e ceci) to zvládne na jedničku — je to taková těstovinová polévka.
Pasta e ceci (pásta e čéči) patří mezi naše oblíbené těstoviny — v lednici vydrží i 2-3 dny a oběd do práce máte vyřešený. Dají se ohřát i v mikrovlnce — v tom případě je ale musíte vařit o něco kratší dobu, protože se v krabičce ještě „rozmočí“.
Základní informace
💰 CENA: nízká
🍝 NÁROČNOST: nízká
🔪 PŘÍPRAVA: 5 min
🍳 VAŘENÍ: 20 min
👨🍳 DÁVKA PRO: 4 osoby — 1 balení těstovin (vhodné typy jsou pasta mista, tubetti, sagnette), 1 plechovka předvařené cizrny, cibule, troška rozmarýnu, pepř a sůl podle chuti, olivový olej, volitelně: pancetta, feferonka, 2 kousky řapíkatého celeru a 1 mrkev
TIP Itálie v Brně: Kde seženete koření, které pro recept potřebujete? Mrkněte na e-shop Koření Králů, kde najdete všechno hezky pohromadě. Zadejte v košíku kód „ITÁLIE“ a získáte tak slevu 10 % na nákup!

Postup
V hrnci rozehřejte na středním ohni olivový olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a větvičku rozmarýnu. Pokud máte rádi, přidejte i řapíkatý celer a mrkev, nakrájené na drobné kostičky. Vše lehce osmahněte.

Do druhého hrnce si připravte vodu na těstoviny. Až začne vařit, podle potřeby osolte hrubozrnnou solí. Po chvíli přidejte těstoviny a nechte je uvařit do poloviny času na obalu.
Mezitím do hrnce se zeleninou přidejte cizrnu. Lehce opražte a pak přilijte 2 naběračky vody z těstovin. Těstoviny v polovině vaření přesuňte k cizrně spolu s několika dalšími naběračkami vody. Množství vody záleží na tom, jak hustou chcete mít výslednou pastu. Dovařte těstoviny do konce, dochuťte solí, pepřem, kapkou olivového oleje a ozdobte rozmarýnem. Servírujte pěkně horké!

Andreovy tipy pro mlsné jazýčky
Pokud máte rádi pikantní, přiostřete pastu feferonkami. Celý recept můžete ozvláštnit také přidáním na kostičky nakrájené pancetty k cibulce.
Těstoviny s cizrnou můžete snadno připravit i v „suché“ variantě. Dovaříte je až do 1 minuty před koncem a nepřidáváte žádnou vodu — pastu na konci přidejte k ostatním ingrediencím a krátce povařte.

A co vy? Co vaříte z cizrny nejraději? Napište nám, jak se vám recept povedl!
A co si s námi ještě můžete uvařit? Třeba lehce exotické Špagety s mušlemi vongole nebo klasiku italské kuchyně — Špagety aglio olio e peperoncino.
Líbil se vám Andreův recept? Sdílejte jej tlačítky níže, aby i vaši kamarádi mohli začít objevovat pravou italskou kuchyni.
Amici, sledujte nás i na Instagramu a Facebooku, abyste se dozvídali i další zajímavosti z našeho světa!

2 Komentáře
Mňam! Cizrnu mám ráda, dělám z ní i cizrnové kari. Tento italský recept je ale pro mě novinkou a těším se, až ho vyzkouším :)! Nejhorší je, když čteš tento tip článků hladová :D.
Tak super, napište, jak se dílo podařilo! 🙂 🙂 Jo, číst recepty hladová se nevyplatí!:-D