GHOCCHI DI PATATE CON BROCCOLO E PROSCIUTTO CROCCANTE
Chtěli jsme pro vás sice tentokrát připravit dezert, ale protože se nám v troubě spálil na uhlí, nakonec jsme skončili u bramborových nočků. 😀 Tyhle nočky vám sice zaberou trošku víc času, ale výsledek je skvělý. Tak pojďme na to!
Základní informace
💰 CENA: nízká
🍝 NÁROČNOST: střední
🔪 PŘÍPRAVA: 60 min
🍳 VAŘENÍ: 30 min
👨🍳 DÁVKA PRO: 4 osoby — 800 g brambor (ne ty moučné), 400 g polohrubé mouky, 50 g polenty nebo bramborového škrobu, 1 vejce, 1 brokolice, 1/3 kelímku smetany na vaření (použili jsme 33%), prosciutto crudo nebo jiná šunka, máslo, sůl, pepř a olivový olej
Postup
Uvařte celé brambory a ještě teplé je oloupejte. Po vychladnutí je dobře rozmačkejte nebo rozmixujte, aby vám nezůstaly větší kusy. Podle chuti osolte a opepřete. Do brambor rozklepněte celé vejce, postupně přisypávejte mouku a vypracujte těsto. To nechte odpočinout asi 15 minut.
![Těsto na bramborové nočky v fázi rozpracování - ještě není hotové.](https://italievbrne.cz/wp-content/uploads/2020/03/IMG_6690-1024x1024.jpg)
Mezitím nakrájejte brokolici na růžičky a dejte ji vařit do dostatečně velkého hrnce. Vodu z vaření brokolice nevylévejte — ještě ji budete potřebovat.
Jakmile je brokolice uvařená, odložte si stranou několik růžiček. Ostatní brokolici rozmixujte tyčovým mixérem spolu s kapkou olivového oleje, špetkou soli a pepře. Konzistenci dolaďte trochou vody z vaření brokolice a poté zahustěte smetanou.
![Hotové těsto pro přípravu bramborových nočků, rozválené na tenké "hady", ze kterých krájíme jednotlivé nočky.](https://italievbrne.cz/wp-content/uploads/2020/03/IMG_6705-768x1024.jpg)
Vraťte se k těstu a začněte chystat jednotlivé noky. My jsme je dělali trošku větší — lepší jsou ale menší. 😉
![](https://italievbrne.cz/wp-content/uploads/2020/03/IMG_6710-768x1024.jpg)
Nočky postupně vkládejte do hrnce s vařící vodou, ve které jste předtím vařili brokolici. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové — odložte je na talíř a nechte chvíli odpočinout.
Mezitím si na pánvi s troškou oleje do křupava opražte šunku a odloženou brokolici. Nočky poté vložte na pánev s trochou másla a nechte je lehce opéct z obou stran.
![Už uvařené nočky, lehce smažené na pánvi na kousku másla.](https://italievbrne.cz/wp-content/uploads/2020/03/IMG_6733-1024x1024.jpg)
Servírujte spolu s opraženou šunkou a brokolicí (celou i rozmixovanou). Buon appetito!
![Hotový pokrm společně s brokolicovou "omáčkou" a kousky celé brokolice a opraženou šunkou.](https://italievbrne.cz/wp-content/uploads/2020/03/IMG_6741-1024x1024.jpg)
Andreovy tipy pro mlsné jazýčky
Pokud by bylo nočků moc, klidně část zmrazte v dobře uzavřené krabičce. Příště si je můžete ochutit úplně jinak: zkuste třeba cuketový krém s opečenou slaninou.
![](https://italievbrne.cz/wp-content/uploads/2020/03/Untitled-design-2-1024x60.png)
A co vy? Máte rádi noky (nebo spíš knedlíky)? 🙂 Napište do komentáře, jak se vám povedly!
A co si s námi ještě můžete uvařit? Třeba špagety s mušlemi vongole, vonící mořem, nebo klasické špagety aglio olio e peperoncino. A přečtěte si, jak (ne)vařit těstoviny jako Ital.
Líbil se vám Andreův recept? Pokud ano, sdílejte jej tlačítky níže, aby i vaši kamarádi mohli začít objevovat skvělou italskou kuchyni.
Amici, sledujte nás i na Instagramu a Facebooku, abyste se dozvídali i další zajímavosti z našeho světa!
![](https://italievbrne.cz/wp-content/uploads/2019/11/Buon-appetito-2.png)
2 Komentáře
To vypadá fakt dobře. Italská kuchyně mě hrozně baví, a nemám na mysli pizzu, ani špagety 😀
Díky moc! Tak zkuste uvařit něco s námi. 🙂 A co vaříte nejraději z Itálie? 🙂