Italské recepty a suroviny

Bramborové noky s brokolicovým pyré a se šunkou

GHOCCHI DI PATATE CON BROCCOLO E PROSCIUTTO CROCCANTE

Chtěli jsme pro vás sice tentokrát připravit dezert, ale protože se nám v troubě spálil na uhlí, nakonec jsme skončili u bramborových nočků. 😀 Tyhle nočky vám sice zaberou trošku víc času, ale výsledek je skvělý. Tak pojďme na to!

Základní informace

💰 CENA: nízká
🍝 NÁROČNOST: střední
🔪 PŘÍPRAVA: 60 min
🍳 VAŘENÍ: 30 min
👨‍🍳 DÁVKA PRO: 4 osoby — 800 g brambor (ne ty moučné), 400 g polohrubé mouky, 50 g polenty nebo bramborového škrobu, 1 vejce, 1 brokolice, 1/3 kelímku smetany na vaření (použili jsme 33%), prosciutto crudo nebo jiná šunka, máslo, sůl, pepř a olivový olej

Postup

Uvařte celé brambory a ještě teplé je oloupejte. Po vychladnutí je dobře rozmačkejte nebo rozmixujte, aby vám nezůstaly větší kusy. Podle chuti osolte a opepřete. Do brambor rozklepněte celé vejce, postupně přisypávejte mouku a vypracujte těsto. To nechte odpočinout asi 15 minut.

Těsto na bramborové nočky v fázi rozpracování - ještě není hotové.
Do těsta postupně přidávejte mouku a dobře míchejte.

Mezitím nakrájejte brokolici na růžičky a dejte ji vařit do dostatečně velkého hrnce. Vodu z vaření brokolice nevylévejte — ještě ji budete potřebovat.

Jakmile je brokolice uvařená, odložte si stranou několik růžiček. Ostatní brokolici rozmixujte tyčovým mixérem spolu s kapkou olivového oleje, špetkou soli a pepře. Konzistenci dolaďte trochou vody z vaření brokolice a poté zahustěte smetanou.

Hotové těsto pro přípravu bramborových nočků, rozválené na tenké "hady", ze kterých krájíme jednotlivé nočky.
Takto vypadá hotové těsto pro bramborové nočky.

Vraťte se k těstu a začněte chystat jednotlivé noky. My jsme je dělali trošku větší — lepší jsou ale menší. 😉

Nočky si můžete lehce „rozmáčknout“ vidličkou.

Nočky postupně vkládejte do hrnce s vařící vodou, ve které jste předtím vařili brokolici. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové — odložte je na talíř a nechte chvíli odpočinout.

Mezitím si na pánvi s troškou oleje do křupava opražte šunku a odloženou brokolici. Nočky poté vložte na pánev s trochou másla a nechte je lehce opéct z obou stran.

Už uvařené nočky, lehce smažené na pánvi na kousku másla.

Servírujte spolu s opraženou šunkou a brokolicí (celou i rozmixovanou). Buon appetito!

Hotový pokrm společně s brokolicovou "omáčkou" a kousky celé brokolice a opraženou šunkou.

Andreovy tipy pro mlsné jazýčky

Pokud by bylo nočků moc, klidně část zmrazte v dobře uzavřené krabičce. Příště si je můžete ochutit úplně jinak: zkuste třeba cuketový krém s opečenou slaninou.

A co vy? Máte rádi noky (nebo spíš knedlíky)? 🙂 Napište do komentáře, jak se vám povedly!

A co si s námi ještě můžete uvařit? Třeba špagety s mušlemi vongole, vonící mořem, nebo klasické špagety aglio olio e peperoncino. A přečtěte si, jak (ne)vařit těstoviny jako Ital.

Líbil se vám Andreův recept? Pokud ano, sdílejte jej tlačítky níže, aby i vaši kamarádi mohli začít objevovat skvělou italskou kuchyni.

Amici, sledujte nás i na Instagramu a Facebooku, abyste se dozvídali i další zajímavosti z našeho světa! A nezapomeňte se registrovat k odběru měsíčního newsletteru Itálie v Brně tady! Tak už vám žádný nový článek neunikne.

Předchozí článek Následující článek

Líbil se vám článek? Přečtěte si také

2 Komentáře

  • Odpovědět Necroparanoia 30. 3. 2020 at 18:42

    To vypadá fakt dobře. Italská kuchyně mě hrozně baví, a nemám na mysli pizzu, ani špagety 😀

    • Odpovědět Michaela 7. 4. 2020 at 13:59

      Díky moc! Tak zkuste uvařit něco s námi. 🙂 A co vaříte nejraději z Itálie? 🙂

    Zanechte svůj komentář