SPAGHETTI AGLIO OLIO E PEPERONCINO
Špagety aglio, olio e peperoncino jsou jedním z nejrozšířenějších a nejrychlejších receptů klasické italské kuchyně. Připravíte je snadno i v případě, že máte velký hlad, prázdnou spíž a obchod je tak daleko… Stačí vám jen pár ingrediencí — špagety, česnek, olej, feferonka (peperoncino) a sůl. Pokud nemáte rádi pálivá jídla, nezoufejte: recept bude skvěle fungovat i bez feferonky. Kromě klasické verze pro vás Andrea má také tipy pro mlsné jazýčky, které dodají těmto špagetám zajímavější chuť. Nebojte se experimentovat!
Špagety aglio, olio e peperoncino si Italové vaří třeba když mají doma párty a o půlnoci je přepadne hlad. Je to rychlovka, stačí pár surovin a zvládne to každý… Tak jdeme na to. 🙂
Tento recept vznikl za podpory Favi.cz.
Základní informace:
💰 CENA: nízká
🍝 NÁROČNOST: nízká
🔪 PŘÍPRAVA: 5 min
🍳 VAŘENÍ: 10 min
Postup:
Nejprve si nachystejte dostatečně široký hrnec. Hrnec naplňte vodou, osolenou podle chuti a až začne voda vřít, vložte špagety. Důležité je, aby se špagety vešly celé do hrnce a byly pod vodou po celou dobu vaření. Špagety uvařte al dente a mezitím si připravte směs na ochucení.
Oloupejte česnek, stroužky rozkrojte napůl, vnitřní část (s klíčkem) odstraňte a česnek nakrájejte na tenké plátky. Vezměte čerstvou feferonku a nakrájejte ji na plátky. Pokud chcete méně ostrou variantu, před krájením z feferonky vyndejte semínka.
Na široké pánvi rozehřejte na mírném ohni olivový olej. Na oleji nechte lehce orestovat česnek spolu s feferonkou. Restujte na mírném plamenu — základ se vám nesmí spálit! Olej s feferonkou a česnekem můžete slít k jedné straně pánvičky tak, aby se vám podařilo vše jemně a rovnoměrně orestovat.
Uvařené špagety přesuňte na pánev a přidejte jednu naběračku vody z hrnce. Dobře je smíchejte s česnekem a feferonkami tak, aby se vám propojily všechny chutě. A můžete servírovat.
Andreovy tipy pro mlsné jazýčky:
Těsně před servírováním zkuste na špagety přidat strouhanku, kterou opražíte na pánvi na kapce olivového oleje. Strouhanka dodá špagetám mírnou křupavost.
Pokud chcete ještě víc experimentovat, přidejte na závěr trošku nastrouhané citronové nebo pomerančové kůry.
A co vy? Už jste doma tento jednoduchý recept vyzkoušeli? Pokud ano, zkuste naši „vylepšenou“ variantu a napište nám do komentářů, jak vám chutnalo! 🙂
Líbil se vám Andreův recept? Sdílejte jej tlačítky níže, aby i vaši kamarádi začali objevovat tradiční italskou kuchyni.
Amici, sledujte nás i na Instagramu a Facebooku, abyste se dozvídali i další zajímavosti z našeho světa!
Žádné komentáře