Italské recepty a suroviny, Po italsku!

Italské víno: Jak poznat to kvalitní?

Italské víno patří k těm světově nejslavnějším a nejvíce exportovaným. Italové mají právem ke svému vínu podobný vztah, jako Češi k pivu. Kromě pití jej rádi přidávají i do spousty svých receptů. Jejich skvělá vína si můžete nejen dovézt z dovolené, ale spoustu jich najdete i na českém trhu. Jak ale poznat kvalitní láhev a odlišit ji od té průměrné nebo podprůměrné? Přečtěte si našeho podrobného průvodce.

Kupte italské víno na správném místě

Nejlepším místem pro nákup kvalitního italského vína v Česku jsou vždy specializované e-shopy nebo kamenné vinotéky, kde vám s výběrem i odborně poradí. Supermarketová vína bývají obvykle zbytečně drahá vzhledem ke své kvalitě a nelze od nich čekat velké chuťové zážitky.

Prohlédněte si etiketu a láhev

Víno kupujte výhradně ve skle. Jedině skleněná láhev víno dostatečně chrání, podporuje jeho zrání (je-li žádoucí) a dovolí vám si víno vychutnat v maximální kvalitě. Sklo by mělo mít zelenou nebo hnědou barvu, ty totiž víno chrání před UV zářením a napomáhají tomu, aby zůstala jeho barva beze změn. 

Na etiketě si všímejte těchto údajů:

  • původ vína (název výrobce a místo, kde bylo víno nalahvováno),
  • odrůda použitých hroznů, název vinařské oblasti či značky,
  • ročník (důležitý hlavně u cennějších vín, především u těch červených),
  • nese-li láhev některou ze zkratek IGT, DOC, DOCG,
  • případné informace o siřičitanu či alergenech ve vínu.

Evropské etikety obsahují povinně také informaci o obsahu alkoholu. Uzávěr by měl být ideálně korek. Ten je dosud jen těžko nahraditelný jiným materiálem a jeho pružnost mu dovoluje dobře přilnout ke stěnám hrdla lahve. Při správném skladování zůstane neporušený až 25 let.

kvalitní italské víno by mělo být uzavřené korkem
Nejlepší uzávěr? Korek!

Chuť některých vín se výrazně zlepšuje s dobou jejich archivace. U těch jsou za kvalitnější vždy považovaná ta staršího data než ta mladší.

Stejně tak vás bude zajímat historie vinařství, ať už tyto informace najdete na lahvi nebo na webu. Pokud se výrobce řemeslu věnuje delší dobu nebo je podnik veden už několikátou generací vinařů, přidává mu to na důvěryhodnosti.

TIP Itálie v Brně: Zajímavá italská vína, spumante či bublinky včetně prosecca seženete například v e-shopu TriVeneto.

Vězte, že dražší italské víno nemusí být vždy kvalitnější

Obecně vyšší cena indikuje lepší víno, ale toto pravidlo neplatí stoprocentně. Na cenu vína má vliv řada faktorů, například:

  • kvalita a způsob pěstování hroznů (může být usnadněno použitím chemie; hrozny, pěstované bio způsobem, jsou kvalitnější a tímpádem také dražší), 
  • proces zpracování vína (cena a kvalita vybavení vinaře, náklady na zrání konkrétních vín v dřevěných sudech),
  • balení a etiketa,
  • distribuce,
  • vyrobené množství konkrétní láhve (masová výroba versus malovýroba či limitované edice),
  • ocenění producenta nebo konkrétního vína,
  • marketing vinaře.

Od levného krabicového vína (byť italského) také nemůžete čekat stejný zážitek, jako od láhve za několik desítek nebo stovek Eur.

Znejte zkratky: VdT, IGT, DOC a DOCG

U italských vín se hodně dbá nejen na kvalitu a odrůdu hroznů, ale i na jejich geografický původ. Proto se u nich často setkáte s několika označeními, která vytváří pomyslnou stupnici kvality italských vín. Zkratky VdT, IGT, DOC a DOCG vám tak pomohou v orientaci mezi kvalitními italskými víny. Co přesně označují?

záběr na vinohrad
Původ hroznů, ze kterého je vyrobeno italské víno, je důležitý.

Italský klasifikační systém vína certifikuje na základě kvality produkce, jakosti i zpracování hroznů. Vína (i ostatní potraviny Made in Italy) dělí do čtyř kategorií:

  • VdT =Vino da Tavola: běžné stolní víno bez vazby na konkrétní region, nejsou pro něj daná pravidla původu hroznů či jejich odrůd,
  • IGT = Indicazione Geografica Tipica: hrozny těchto vín musí alespoň z 85 % pocházet z regionu, jehož jméno nesou, a musí splňovat také další pravidla,
  • DOC = Denominazione di Origine Controllata: hrozny jsou pěstovány v konkrétní oblasti, pro vína platí přísnější pravidla. V Itálii (v dubnu 2023) najdete 341 vín, zařazených do kategorie DOC,
  • DOCG = Denominazione di Origine Controllata e Garantita: kategorie nejkvalitnějších vín, která musí splňovat nejpřísnější pravidla. V Itálii (v dubnu 2023) pořídíte přesně 78 vín, která hrdě nesou toto označení. (zdroj čísel

Nejvíce špičkových vín s certifikáty DOC a DOCG pochází z Piemonte, Toskánska, Benátska, Apulie, Lazia a z Lombardie. Kvalitní vína naleznete také v regionu Veneto: na vinnou produkci z tohoto regionu se specializuje e-shop TriVeneto.

Líbí se vám, co čtete? Přečtěte si také:
článek o lanýžích nebo o Silvestru v Římě a ve střední Itálii, jehož nedílnou součástí je také sklenička spumante nebo prosecca. Mrkněte i na recenzi restaurace Kounický dvůr.

některé italské víno lze archivovat
Víno, určené k archivaci, získává zajímavější chuť se svým věkem.

Rozeznejte prosecco od spumante

Určitě už jste se kromě klasických vín setkali i s lahvemi s označením prosecco a spumante. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Pojem spumante (bublinky, šumivé víno) pokrývá celou škálu bílých, růžových či červených vín, která mohou být vyrobena v jakékoliv vinařské oblasti. Při otevření lahev pění díky oxidu uhličitému, vznikajícím fermentací vína. Výroba může probíhat různými metodami. 

Prosecco naproti tomu označuje bílé (nověji také růžové) víno s certifikátem DOC nebo DOCG. Vyrábí se pouze v některých částech Benátska a Friuli, specifickou metodou (Charmat) a z několika málo konkrétních odrůd vinné révy.

Spumanteprosecco koupíte ve variantách extra dry, dry, extra brut a brut. 

Prosecco tedy patří i do kategorie spumante (šumivých vín), avšak ne všechna spumante mohou nést označení prosecco.

mezi italská vína patří také prosecco či spumante
Prosecco = spumante a naopak? Není to tak jednoduché!

Vezměte si k ruce osobního sommeliera v podobě aplikace

Užitečným pomocníkem při objevování kvalitních (nejen) italských vín je apikace Vivino (pro Android zde, pro Apple tady. Vyfotíte lahev před vámi a hned uvidíte recenze daného vína a hodnocení v rozsahu 1–5 hvězdiček.

Pozor ale na to, že vína zde hodnotí běžní lidé, ne odborníci. U každého vína najdete veškeré důležité informace, uživatelské hodnocení i jeho orientační cenu.

Poznejte dobré italské víno po vůni i po chuti

Máte už doma své vybrané italské víno nebo jste si objednali lahvinku v restauraci? Nalejte ji do sklenice a k vínu nejdříve přičichněte. Příjemné aroma je prvním indikátorem dobrého vína. Můžete cítit například květiny, ovoce nebo různé druhy koření. Jednotlivé složky vůně by měly vytvářet příjemně harmonický celek. Pokud cítíte vůni kyselého ovoce, papíru nebo mokrého hadru, pravděpodobně před vám nestojí dobré víno.

italské víno je skvělé k popíjení s přáteli
Při ochutnávce vína je důležitá jeho vůně i samotné chuťové vjemy.

Nyní italské víno ochutnejte. Bílé by například mělo chutnat svěže. lehce acidicky, vyváženě a čistě. Dobré víno poznáte i podle toho, že příjemné chuťové vjemy alespoň chvíli přetrvají na jazyku. Odborníci se shodnou na hodnocení kvality vín, u běžných konzumentů vše ale samozřejmě do značné míry ovlivňují osobní preference ochutnávajícího (například zda dáváte přednost sladšímu nebo suchému vínu, tomu bílému, červenému nebo rosé).

A nezapomeňte si dobrou sklenku hlavně pořádně vychutnat — ať už v kombinaci s vaším oblíbeným snackem nebo jídlem, ve společnosti přátel, partnerky či partnera nebo jen tak v teple domova! Na zdraví – cin cin!

Nejčastější otázky na téma Italské víno

V čem je italské víno tak výjimečné?

Itálie má tisíciletou tradici v pěstování vína. Pro kvalitní vinnou révu potřebujete úrodnou půdu, dostatek sluníčka a celkově příhodné klima: to vše Itálie má. Červené víno kupříkladu potřebuje slunce, jinak je spíše trpké a nepříliš chuťově příjemné. Každá odrůda italských hroznů má svou specifickou chuť, v Itálii se jich už podařilo vytvořit už přes 2000, takže každý milovník vína si v Itálii dozajista najde lahvinku podle svých chutí. Víno se pěstuje ve všech italských regionech a země je největším světovým producentem vína. V zemi se zrodilo například také populární prosecco.

Jaké italské víno ochutnat a spárovat s kterým italským jídlem?

Ať už jste na dovolené nebo jste si koupili italskou lahvinku v Česku, poradíme vám, které víno se hodí k jakému jídlu z italské kuchyně.
Z červených vín například:
– Chianti se skvěle snoubí s masem nebo s pastou s rajčatovým základem.
Barolo z Piemonte výborně funguje se steaky nebo zvěřinou.
Cabernet Sauvignon z regionu Veneto nebo Piemonte si vychutnáte například se zvěřinou, steaky či s burgery.
A pár příkladů za bílá vína:
Chardonnay se vyrábí po celé Itálii a jeho chuť se liší podle regionu původu. Vyzkoušejte jej například s plody moře či s jinými rybami.
Pinot Grigio s osvěžující a lehkou chutí se hodí například k salátům, lehčím rizotům nebo pastě i k rybám.
Sauvignon Blanc si dejte s bílým masem, plody moře či s jemnými sýry.

Jak se klasifikuje italské víno?

Italské víno se řadí do 4 hlavních kategorií:
1. VdT (Vino da Tavola),
2. IGT (Indicazione Geografica Tipica),
3. DOC (Denominazione di Origine Controllata) a
4. DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). 
Vína VdT (stolní vína) jsou ta nejobyčejnější a nejméně kvalitní, naopak vína DOCG jsou ta nejoceňovanější, nejvíce kontrolovaná a nejkvalitnější a poskytnou vám opravdový chuťový zážitek.

A co vy? Jaké italské víno pijete nejraději? Řekněte nám to v komentáři!

Líbil se vám článek? Sdílejte jej s s vašimi přáteli, milovníky dobrého vína.

Amici, sledujte nás i na Instagramu a Facebooku, kde najdete další zajímavosti z našeho světa.

Použité zdroje: La cucina italiana, Vivino, WineSommelier.it, Giordano vini

Předchozí článek Následující článek

Líbil se vám článek? Přečtěte si také

Žádné komentáře

Zanechte svůj komentář