Recenze restaurací
Recenze

Startuje nová rubrika Itálie v Brně: Recenze podniků! Na co se můžete těšit?

Proč recenze podniků? Už delší dobu se nám rodil v hlavě plán. Rádi (a často) jíme venku, v Brně a okolí jsme se už projedli spoustou restaurací, pizzerií, bister, hospod, hospůdek a dalších stravovacích zařízení, naše telefony (i sociální sítě) jsou plné fotek jídel a čerpáme z nich i pro naši kategorii receptů: proč se tedy nepustit do recenzování?

V článku vždy odlišíme názor můj a Andreův, abyste viděli rozdíl v mém a Andreově pohledu na gastronomii u nás.

Gastropeklo menších českých měst

V českých maloměstech a na vesnicích je často těžké se dobře najíst. Jak by taky ne: u spousty Čechů stále přetrvává dojem, že porce by měla být VELKÁ a cena MALÁ. Pro cenu to už ale moc neplatí a tak si pak český strávník často pochutná na smažáku za dvě stovky i víc.

Kdo ale hledá něco jiného, na menších městech stále moc nepochodí: ačkoliv se nám zdá, že se za poslední roky roztrhl pytel s bistry, kavárničkami, zajímavými hospůdkami i jinými podniky, které vám už i mimo Brno, Prahu a jiná velká města naservírují jídlo, ze kterého vás dva dny nebude bolet žaludek. Situace se tak začíná postupně zlepšovat a i proto nás baví objevovat nová zajímavá místa.

Líbí se vám, co čtete? Přečtěte si také:
Náš článek o italské kávě, zajímavosti o salsiccie nebo o italském víně. Mrkněte i na recenzi Kounického dvora.

Co (a jak) chceme recenzovat?

Neplánujeme do detailu hodnotit restaurace, které se specializují na českou kuchyni. Andrea se sám cítí být expertem na kuchyni italskou, potažmo tu mezinárodní. V českých podnicích se proto zaměříme hlavně na atmosféru, obsluhu, prostředí a jídlo ohodnotíme především z pohledu našich preferencí. Jinak řečeno: rozvařené špagety jsou rozvařené špagety, ale jak má správně chutnat koleno Andrea hodnotit nebude, v takovém případě místo toho napíše, jestli mu v dané restauraci koleno chutnalo nebo ne.

recenze podniků - procházíme podniky a ty postupně hodnotíme

A proto se v kategorii recenze podniků postupně dozvíte, kde se podle nás v Brně i jinde dobře najíst, kam zajít například na autentickou italskou pizzu nebo pastu a jakým místům se raději vyhnout (a proč). Prošli (a projedli) jsme toho sice hodně i v Abruzzu, na severu Itálie nebo v Římě, ale tyto recenze si prozatím necháme do budoucna. 🙂

Nechceme házet špínu na podniky, ale budeme s vámi upřímně sdílet naše vlastní dojmy. Chceme taky férově upozornit na nejrůznější nedostatky a samozřejmě ocenit podniky, které si to podle nás zaslouží. Recenze navíc podle našeho názoru nemají být psané na objednávku podniku: na to, že u nás tomu tak nebude, se můžete spolehnout.

Zážitek, ne šlichta

Naše filozofie je tato: jídlo v restauraci má být zážitkem a ne šlichtou, kterou před vás hodí zamračený číšník a když jej požádáte o něco dalšího, zatváří se kysele. I s takovými se (nejen) u nás bohužel stále potkáváme, a není to úplná výjimka, ale toto téma by vydalo na samostatný článek.

Proto kromě samotného jídla chceme poukazovat i na chování (profesionalitu) obsluhy, taky na celkovou atmosféru místa a naše pocity z něj.

Jdeme na to, recenze podniků začínají!

Těšíte se? My rozhodně! Do komentáře nám klidně napište tip na váš oblíbený podnik (nejlépe v Brně a okolí, ale třeba i jinde po Česku), kam bysme podle vás ještě měli zavítat nebo jej zrecenzujeme, protože už jsme jej navštívili.

Viva il buon cibo! – ať žije dobré jídlo!

Předchozí článek Následující článek

Líbil se vám článek? Přečtěte si také

3 Komentáře

  • Odpovědět Verča H. 1. 11. 2023 at 17:18

    Skvelý nápad, moc se těším! Zatím v Brně marně hledáme opravdu italskou pizzerii, se skvělou pizzou a espressem i pozdě v noci :-). Nejitalštější místo, které jsem dosud v Brně objevila, je nový obchůdek/bar La Mozzarella na Solniční. Moc by mě zajímal váš názor na něj!

  • Odpovědět Eva 1. 8. 2024 at 13:03

    Nejlepší tiramisu, lepší než v Itálii, jsem jedla v restauraci La Brusla v Uherském Hradišti. Solidní italskou kuchyni v Brně vaří v La Patas, mají i výbornou pizzu. Vyzkoušejte a napište.

    • Odpovědět Michaela 20. 8. 2024 at 13:21

      Zdravím, děkuji za tipy. La Bruslu neznáme, s La Patas pizzou nemáme úplně nejlepší zkušenost. V Brně jsou určitě lepší místa na pizzu, kde dělají lehčí těsto, co vám nezůstane dva dny v žaludku. A stejně tak používají kvalitnější ingredience nahoru. Důležité je, aby těsto dlouho kynulo a bylo potom lehce stravitelné, to je ta pravá pizza. 🙂 Michaela za Itálii v Brně

    Zanechte svůj komentář