Průvodce, Zajímavosti

9+1 nevšedních zajímavostí z Kréty

Největší řecký ostrov — Kréta — je oblíbenou turistickou destinací (nejen) mnoha Čechů. Na základě naší cesty na ni jsme sepsali soubor nevšedních zajímavostí z této úžasné oblasti. V našem průvodci najdete především nevšední postřehy a tipy a pohled na Krétu očima Češky a Itala.

Polovinu času jsme strávili poblíž města Heraklion, na tu druhou jsme se přesunuli k Chanii. Tak jsme mohli poznat něco z východní i západní části ostrova. Našich 8 dní bylo na návštěvu Kréty docela málo. Pokud se v budoucnu vrátíme, určitě spíše ke městu Chania. Tato část ostrova je zelenější a podle nás toho cestovatelům nabízí víc… A teď už hurá na naše krétské postřehy a zajímavosti.

prostřený stůl při západu slunce na pobřeží, v pozadí moře
Krétská restaurace, kde se můžete najíst při západu slunce… 🙂

1. Toaletní papír: Kam s ním?

Všude na Krétě (myslím, že to platí i ve zbytku Řecka) uvidíte piktogramy upozorňující na fakt, že se toaletní papír nesmí házet do WC. Četla jsem na internetu spoustu příhod o tom, jak se nedodržení tohoto pravidla v Řecku některým cestovatelům krutě vymstilo. Na začátku vám to přijde asi dost zvláštní a možná až nechutné, ale člověk si zvykne na všechno. Ruku na srdce – dáte přednost smradlavému koši nebo vyplavené koupelně? Musím ale říct, že pokud by měl člověk jisté střevní problémy, mohl by se jeho odpadkový koš proměnit v nebezpečnou vražednou zbraň…

2. Auta na Krétě: Jezdící vraky?

Především na východě Kréty člověk často potká spíš jezdící vraky než auta. Ne že by krétská auta byla jen oťukaná jako v Itálii, ale často jsou velmi stará, až historická. Několik aut jsme potkali bez registrační značky a nikoho to nevzrušovalo. A na těch starých skútrech a motorkách zase mnoho lidí jezdí klidně bez helmy.

S autem z půjčovny jsme navíc sami měli nezapomenutelný zážitek, jak můžete vidět na našem Instagramu. Půjčené auto se nám už od začátku nezdálo. Byli jsme ale ujištěni, že bylo v půjčovně odborně zkontrolováno a tak jsme autem odjeli. Přestávalo postupně jet a čtvrtý den se rozhodlo, že už toho má dost a prostě umřela spojka. A tak jsme volali do půjčovny, odkud pro nás přijeli, vše se vyřešilo a my jsme dostali druhé auto.

V tomto bodě musím Řeky pochválit za rychlost a ochotu, s jakou se vše vyřešilo. A představte si tu parádu: to nové auto JELO! Jediný drobný problém byly totálně sjeté gumy, které pískaly při každém přibrždění tak, jako bychom vybírali zatáčky smykem. Ale zlobte se za to na ty milé Řeky… 🙂

3. Řecké silnice: Zážitek na celý život?

Řecké silnice jsou řekněme různorodé. Tak jako u nás i na Krétě najdete ty lepší a ty, co jsou maximálně pro tank. Jiné silnice jsou na Krétě podemleté od vody nebo poznamenané sesuvy půdy a proto jsou pro projíždějící auta takovou časovanou bombou. A rychlostní limity? Ty se v některých úsecích mění co pár metrů a na jediné krétské dálnici byly dokonce nižší, než na okolních silničkách. Při našich cestách po Krétě jsme se taky pokochali výhledy z některých docela nebezpečných cest, které by si člověk určitě skvěle užil na čtyřkolce nebo elektrokole, ale ne za volantem malého auta. 🙂

A jedna dobrá zpráva pro české piráty silnic: radary jsou označeny dvěmi značkami dopředu a pokutu za rychlost tak dostanete snad jen, když jste slepí nebo opilí…

4. Kostelíčky u silnic: Domečky pro panenky?

Na Krétě vás podél silnic překvapí velké množství miniaturních kostelíčků, ve kterých jsou často fotky, peníze, kytičky a v některých i zapálená svíčka. Do mnoha kostelíčků také lidé hází drobné. Na internetu jsem zkoumala, o co přesně jde. Některé zdroje říkají, že se jedná o památku na ty, kteří v těchto místech přišli o život při nehodě.

Jinde jsem ale četla, že je dávali postavit i ti, kteří nehody přežili jako projev vděku za svůj život. Sama nevím, kde je přesně pravda, každopádně snad každý kostelíček je originál. Kostelíčky jsou více či méně udržované a některé potkáte na místech s nádherným výhledem na moře nebo okolní hory. Člověk se u nich minimálně zastaví a zamyslí… A pokud chcete vidět další kostelíčky, mrkněte na tuto stránku.

Krétský kostelíček u ilnice, na pozadí moře
Jeden z Krétských minikostelíčků s krásným výhledem.

5. Offroad kozy a ovce: Kamikaze?

Kozy a ovce uvidíte na Krétě tam, kde byste je vůbec nečekali. Jsou docela offroad proti těm našim a na východě Kréty jsme se až divili, co tam vůbec dělají — tato část ostrova je jen málo zelená, spíš vyprahlá. Kozy lezou po skalách jako kamzíci a vypadá to, jako by snad chtěly spáchat sebevraždu. Možná to dělají právě proto, aby neskončily na talíři jako oblíbený řecký pokrm… 🙂 A tím plynule navazujeme na další bod:

6. Krétská kuchyně: Pestrá a výborná, ale co ryby?

Překvapilo mě, že na Krétě se tradičně jí spíš maso než ryby. Jak říkal Andreův krétský kamarád z města Rethymno: proč by se měl Kréťan namáhat lovem ryb, pokud může mít v chlívku kozu a za domem ovci? A ke krétské kuchyni musím dodat ještě jednu věc, která cestovatele určitě potěší. Prakticky v každé taverně dostanete na stůl automaticky vodu a na závěr menší dezert nebo sladkost a taky řeckou pálenku. Pálenka je většinou velmi silná a já jsem ji vždy jen ochutnala, ale v jedné taverně jsme dostali mandlovou pálenku a v další pálenku z růží a to byla naprostá dokonalost!

7. Je libo romantickou procházku… se skútrem?

Řeckou tradicí asi budou procházky se skútrem po silnicích (i po dálnici). Během našeho pobytu jsme potkali tři takové chodce, kteří vedli na procházku svůj dopravní prostředek. Všichni tito chodci vypadali naprosto klidně a smířeně, asi je to tady běžná situace. Možná je to i zajímavá řecká forma cvičení — pokud v letním vedru tlačíte navíc skútr, asi se u toho zapotíte daleko víc, než kdybyste chodili jen tak nazdařbůh. A pokud už nic jiného, tak tyto romantické procházky se skútry ukazují výborný technický stav místních dopravních prostředků… 🙂

8. Víte, kam jet, pokud milujete kočky a psy? Na Krétu!

Kočky a psi jsou na Krétě všude. Opravdu všude. Potkáte je ve městech, na vesnicích a klidně i na recepcích hotelů. Kréťané mají ke zvířátkům určitě velmi dobrý vztah, protože všude po ulicích najdete misky s granulemi a vodou. Kočky skvěle doplňují kolorit místních taveren, kde chodí klidně i dovnitř a můžete očekávat, že budou chtít něco k jídlu i od vás. Spousta koček se nechá ráda i pohladit, výměnou za nějakou tu dobrotu. A chleba vážně jíst nebudou, čekají na masíčko!

pes, sedící za recepčním pultem hotelu.
Na Krétě s vámi check-in vyřídí třeba takovýhle recepční! 🙂

9. Kdo nechává odpadky na Krétě?!?

Všude možně po Krétě najdete kromě krásných věcí taky spousty odpadků. Nedokážu posoudit, jestli za to mohou jen turisté nebo i místní, ale docela mě to na tomto krásném místě mrzelo… A přitom – co je tak těžkého na tom, vyhodit vlastní odpadky někde do koše? Je to opravdu škoda, protože to tomuto místu trošku ubírá na kráse… 🙁 Tak doufám, že do doby naší příští cesty na Krétu se situace trošku zlepší.

odpadky, papír, poházené v přírodě
A protože vám přináším realitu a ne jen ty krásné momentky, tak i takhle bohužel vypadá Kréta… 🙁

+1: Jakého řidiče na Krétu? Nejlépe Itala!

Pokud si na Krétě půjčíte auto, nejlepší řidič by byl místní nebo Ital. Jak podotkl Andrea, ve městech na Krétě se styl řízení celkem podobá Neapoli. Našinec si musí na silnicích počínat velmi obezřetně. I když: jeden ťukanec navíc na vašem autě z půjčovny asi nikoho nepřekvapí… 🙂

A kudy dál? Pokud rádi cestujete, mrkněte taky na článek o Abruzzu. A přečtěte si i naše důvody, proč se musíte aspoň jednou za život vydat do Říma!

Chcete si přečíst cestovatelský deníček (nejen) z řeckého ostrova Rhodos? Nakoukněte na web Krauzovi na cestách.

A co vy? Už jste na Krétě byli? A zažili jste něco z toho, co jsme postřehli my? Podělte se s námi v komentářích pod článkem.

Pokud se vám článek líbil, sdílejte jej tlačítky níže a pomozte i vašim kamarádům poznat Krétu z nového pohledu.

Amici, sledujte nás i na InstagramuFacebooku, abyste se dozvídali i další zajímavosti z našeho světa!

Předchozí článek Následující článek

Líbil se vám článek? Přečtěte si také

Žádné komentáře

Zanechte svůj komentář