italská kuchařka
Tipy Itálie v Brně

Italská kuchařka

10 NEJLEPŠÍCH ITALSKÝCH KUCHAŘEK A KNÍŽEK S VŮNÍ ITALSKÉ KUCHYNĚ

Chcete vařit víc po italsku a mít po ruce všechny postupy přípravy a informace o surovinách? Zajímají vás nejen recepty, ale i příběhy z italské kuchyně nebo historie místních pokrmů? Nakoukněte na námi doporučené italské kuchařky a související knížky, které vám pomohou zvládnout italskou kuchyni na jedničku a ještě se přitom něco dozvíte (a u některých se i pobavíte).

1. Mamma mia aneb inspirace z Itálie

Inspirativní kuchařka od známého kulinářského časopisu Apetit, přinášející ty nejlepší recepty italských matek. Naučí vás klasiku, jako například ragú alla bolognese, caprese, risotto, základy přípravy těstovin i výrobu domácí pasty nebo pizzy. Nepřijdete ani o sladké: čeká na vás recept třeba na pravé tiramisù nebo pannacottu. Nechybí ani praktické tipy, třeba jak používat v Česku méně obvyklé suroviny nebo co si dovézt z Itálie za dobroty.

2. Riccardova italská kuchařka

Znáte Riccarda Lucque? Tento šikovný italský kuchař v Česku rozjel několik vyhlášených restaurací (například pražské Aromi, La Bottega nebo La Finestra in Cucina, v Brně to bylo Il Mercato). Patří mezi jednoho z prvních Italů, kteří u nás po roce 2000 vařili tu pravou Itálii. V Riccardově kuchařce najdete přes 100 receptů včetně rizot, těstovin, úprav masa a ryb, salátů, polévek i italského pečiva a dezertů. Riccardo přidá i svůj životní příběh a fotky ze svého domovského regionu Marche.

3. Culinaria Itálie: Průvodce kulturou (nejen) italského stravování

S touhle nápaditou publikací se vydáte do všech možných koutů Itálie a načerpáte spoustu inspirace pro vaše vaření. Kniha vám bude skvělým průvodcem při kulinářských dobrodružstvích v Itálii. Poradí vám například, co nakoupit na dovolené v jednotlivých oblastech Itálie, naučí vás pozeznávat různorodé italské pokrmy nebo vám poradí, jak vybrat kvalitní italské potraviny a suroviny. Nechybí v ní ani recepty na ty největší italské speciality. Skvělý a přehledný průvodce italskou gastronomií v kostce. A pozor: V téhle edici vyšlo třeba i Maďarsko, Francie, Čína nebo Španělsko!

4. Pes, který jedl lanýže: Italská kuchařka se zajímavostmi

Pes, který jedl lanýže, se vám stane průvodcem italskou gastronomií i kuchařkou zároveň. Knihu napsala americká autorka Suzanne Carreirová. Ta v Umbrii pomáhala místním pečovat o vinice, sklízet šafrán nebo se zúčastnila lovu lanýžů či sběru divokého chřestu a zažila i autentické oslavy italských svátků. Provede vás kulinářskými tajemstvími tohoto středoitalského regionu. Lákavé recepty z Umbrie i ze zbytku Itálie doplňují užitečná italská slovíčka, vztahující se ke gastronomii. Příjemné čtení, které vás přenese do srdce Itálie.

Líbí se vám, co čtete? Přečtěte si také:
Tipy na nejlepší učebnice italštiny, článek o přípravě těstovin či o lanýži.

5. Tajemství (alternativních) těstovin

Žijete těstovinami a chcete si obohatit domácí receptář? Autorka této knihy vás naučí připravovat různorodé omáčky a pracovat s všemožnými ingrediencemi, které vás dovedou ke skvělé pastě. Provede vás tradiční pastou, říznutou moderními trendy. Pozor: nejedná se o tradičního průvodce pravou italskou kuchyní, ale spíše o alternativní přípravu těstovin. V knize najdete spoustu tipů také na bezpšeničné nebo luštěninové varianty.

6. Po italsku do hubky aneb italská kuchařka s příběhem

Zajímají vás nejen italské recepty, ale i příhody z podhůří italských Dolomit? Potěší vás tato humorná a čtivá knížečka české autorky Marty Kučíkové, která je čtenářům známá především svými Italskými jednohubkami (zde najdete díl prvnídíl druhý). Příjemné čtení a kuchařka v jednom, která vám ukáže spoustu zajímavostí italské kuchyně, povypráví vám o italských zvycích, spjatých s jídlem, a v neposlední řadě si s ní připravíte i něco hezky po italsku. Všechny recepty jsou uvedené souvisejícím povídáním, které se celou knížkou prolíná.

7. Jak chutná Dolce Vita: Recepty z Říma

Rádi byste si doma uvařili něco římského? Tahle kniha vás určitě potěší. Řím má silnou kulinářskou tradici (psali jsme o tom v článku Průvodce Římem). Tu můžete objevovat nejen na výletech, ale i prostřednictvím této barevné knížky. Napsala ji italská foodbloggerka a novinářka Eleonora Gallasová. Představí vám skryté římské poklady a připravíte si spoustu zajímavých jídel od snídaní přes večeře až po pokrmy na party nebo aperitivo. Čeká na vás například mozzarella in carrozza, saltimbocca alla romana nebo dušený králík po římsku.

8. Italská kuchařka s parmazánem: 50 receptů

Italská kuchyně bez parmazánu by byla asi jako ta naše bez knedlíku. 🙂 I proto všem milovníkům italské kuchyně nesmí v domácí knihovničce chybět tato příručka s 50 recepty, obsahujícími parmazán. Najdete v ní tipy na přípravu polévek, hlavních jídel, těstovin i salátů nebo neobvyklých dezertů, v nichž hraje tato italská delikatesa prim. Knihu připravila Academia Barilla, která šíří kulturu středomořské kuchyně i za hranicemi Itálie.

9. Povídání o italských sýrech

Tato knížečka vás naučí porozumět italským sýrům, rozeznat je a vhodně je kombinovat například s vínem nebo jinými potravinami. Představí vám typické sýry italských regionů a prostřednictvím sýra vás provede celou Itálií. Poví vám i něco o historii a výrobě jednotlivých sýrů. Povinná četba pro všechny milovníky těchto jedinečných italských mléčných výrobků!

10. Italská kuchyně: 150 originálních receptů

Na 150 receptů z celé Itálie vám dovolí se i u vás doma cítit jako v některém z koutů slunného jihu. V kuchařce najdete jednodušší klasiky i složitější pokrmy. Je jen na vás, do čeho se sami pustíte. Čeká vás například příprava antipasti, pizzy nebo domácího italského chleba, ale i autentických těstovin, rizot, pokrmů z masa nebo salátů. Postupy doplňují detailní fotografie, které vám usnadní pochopení celého postupu (například ruční výroby těstovin). Užitečný průvodce autentickými italskými recepty.

Tipy na závěr: Jakou knížku vybrat, pokud…

Pokud vybíráte autentickou italskou kuchařku, sáhněte po té od Riccarda Lucque. Chcete-li vařit a přitom se i pobavit nebo si přečíst zajímavé příběhy z Itálie, zvolte Po italsku do hubky nebo Pes, který jedl lanýž. Zajímáte se o italské suroviny? V tom případě vás potěší knížka s názvem Italské sýry.

Líbily se vám naše tipy na italské kuchařky (s příběhem i bez)? Pokud ano, sdílejte je s přáteli!

Amici, sledujte nás i na Instagramu a Facebooku, kde najdete další zajímavosti z našeho světa.

Předchozí článek Následující článek

Líbil se vám článek? Přečtěte si také

Žádné komentáře

Zanechte svůj komentář