Italské recepty a suroviny

Ta nejlepší Neapolská pizza

LA MIGLIORE PIZZA NAPOLETANA

Vydejte se s námi na kulinární výlet do Neapole. Tenhle recept na pizzu je docela jednoduchý: nejvíc času zabere kynutí. Naši Neapol zvládnete sami doma: stačí trpělivost, běžné suroviny, nepřilnavá pánvička a obyčejná trouba.

S Andreou už jsme vyzkoušeli řadu různých receptů a způsobů přípravy pizzy. Snad ani nespočítám, kolikrát se nám spálila! Pizza se dá připravovat na tisíc způsobů, v troubě i ve speciální peci. Žádné těsto nebylo “to pravé” až do chvíle, kdy jsme vyzkoušeli tento recept.

Základní informace

💰 CENA: nízká
🍝 NÁROČNOST: střední
🔪 PŘÍPRAVA: 30 min + kynutí cca 24 hod
🍳 VAŘENÍ: 5 min na pizzu
👨‍🍳 DÁVKA PRO: 5-6 menších pizz — 0,5 kg hladké mouky, 0,5 kg polohrubé mouky, 650 g vody o pokojové teplotě, 24 g soli, 3 g čerstvého droždí, půl lžičky cukru krupice

Postup

Zpracujte polovinu vody s moukou a solí. Ve zbytku vody rozpusťte droždí a nechte 2 minuty odpočinout, poté přidejte cukr.

Postupně přilévejte zbývající vodu a zpracujte do formy těsta. Na začátku se bude lepit, ale po čase dostanete dobře propracovanou hmotu, která je kompaktní a nelepí.

Těsto můžete zpracovávat ručně nebo s pomocí kuchyňského robotu. Jakmile se nechytá na stěny mísy robotu, je hotovo.

Jakmile má těsto požadovanou kombinaci, dejte jej do misky, na jejíž dno jste rozetřeli 2 lžičky olivového oleje. Shora udělejte nožem křížek. Zakryjte transparentní fólií, aby nevstupoval vzduch, a nechte půl hodiny venku odpočnout; potom dejte do lednice asi na 18 hodin.

Těsto na pizzu v misce, zakryté transparentní folií.
Těsto s křížkem, zakryté transparentní fólií.

(Nepovinná část — pro ještě lepší výsledek. Po 3 hodinách vyndejte těsto z lednice, nechte 15 minut odpočinout, opatrně vyndejte z misky a lehce propracujte (“poohýbejte”), aniž byste na těsto moc tlačili. Postupujte opravdu jemně, jinak narušíte kynutí. Rozetřete 2 lžíce olivového oleje na dno mísy a těsto do ní vraťte, překryjte fólií a dejte na dalších 15 hodin do lednice. Pokračujte následujícími kroky.)

Andrea předvádí obrovskou bublinu, vzniklou kynutím v těstě.
Takhle to má kynout, ukazuje Andrea.

Odpočaté těsto vyndejte z lednice, nechte 2-3 hodiny dokynout při pokojové teplotě a poté znovu jemně propracujte. Rozdělte na bochníčky podle velikosti vaší pánvičky (cca po 100 g).

Bochníčky umístěte na plech na pečicí papír, který lehce potřete olivovým olejem. Překryjte transparentní fólií, aby dovnitř nevstupoval vzduch. Při pokojové teplotě budou jednotlivé pizzy kynout další 3 hodiny.

Bochníčky, vytvarované z těsta na pizzu.
Jednotlivé bochníčky, připravené na další odpočinek — stačí jen překrýt fólií.

Mezitím si nakrájejte a nachystejte všechny dobroty, které chcete na pizzu dávat.

Jakmile jsou bochníčky odpočaté, jeden po druhém je rozpracujte do požadované velikosti a tvaru. Postupujte po jednom, protože závěr přípravy už je opravdu rychlý.

Fáze přípravy pizzy na pánvi,j eště je syrová.
První fáze přípravy: pizzu na pánvi rovnou ochucujete.

Při závěrečném tvarování každého bochníčku dávejte pozor na bubliny, které vznikly při kynutí. Polovina přípravy se děje na dobře nahřáté pánvičce, druhá polovina pod v troubě pod grilem grilem, nahřáté na maximální teplotu.

První pizzu dejte na pánev a začněte ihned ochucovat (nejdřív rajčatové sugo, pokud chcete červenou, poté mozzarellu a další dobroty). Hlídejte, aby se vám pizza zespodu nepřipalovala. Nesmí se pod ni dostat mouka ani žádné suroviny, které jste použili pro ochucení. Pokud se pizza zespodu připálí, pánvičku dobře očistěte, než se pustíte do další. Pizzu nechte pár minut zdola opéct a šup do trouby!

Tam můžete pizzu dát na pečicím papíru (pokud je obsah tekutější) i bez — přímo na rošt. Rošt vždy umístěte co nejblíž grilu, úplně nahoru. Pizzu dobře hlídejte, během několika málo minut je hotová.

Hotová pizza s rajčatovým sugem, olivami, sýrem a houbami.
Vnitřní část pizzy s vidietelnými bublinami, vzniklými při kynutí.

Andreovy tipy pro mlsné jazýčky

Sýry a další dobroty na pizzu krájejte na co nejmenší kostičky nebo plátky. A jaké kombinace ingrediencí můžete vyzkoušet? My máme nejradši bílou pizzu (bez rajčatového základu) s houbami, prosciuttem a cherry rajčátky nebo s tuňákem a cibulkou, ale fantazii se meze nekladou (až na ananas…). 🙂

Rajčatový základ můžete jednoduše koupit. Je celkem těžké jej udělat dostatečně sladký z rajčat, která se u nás běžně prodávají. Jedna z výborných značek hotového suga je Mutti.

Pokud si chcete základ připravit sami, například z domácích rajčat (v Itálii se používá odrůda San Marzano), můžete to zkusit — dochuťte solí, pepřem a bazalkou.

Podle mouky, kterou použijete, můžete experimentovat s dobou kynutí. S některými speciálními moukami se můžete dostat až k 72 hodinám. A taková pizza, to už je paráda! 🙂

A co vy? Jak byste si ochutili svou pizzu? Nechte nám komentář a napište nám, jak vám chutnala!

A co si s námi ještě můžete uvařit? Mořské špagety s mušlemi vongole nebo klasiku — špagety aglio olio e peperoncino. A pokud se vám špagety už přejedly, zkuste naše bramborové noky.

Líbil se vám Andreův recept? Pokud ano, sdílejte jej tlačítky níže, aby i vaši kamarádi ochutnali skvělou Neapolskou pizzu!

Amici, sledujte nás i na Instagramu a Facebooku, abyste se dozvídali i další zajímavosti z našeho světa! A nezapomeňte se registrovat k odběru měsíčního newsletteru Itálie v Brně tady! Tak už vám žádný nový článek neunikne.

Předchozí článek Následující článek

Líbil se vám článek? Přečtěte si také

Žádné komentáře

Zanechte svůj komentář