Zajímavosti

Vykouzlete si tu pravou Itálii i u vás v kuchyni

Vůně bazalky se line celou kuchyní, rajčatová omáčka líně probublává na plotně a špagety už se uvařily tak akorát, al dente. Italská kuchyně je jedinečná a magická. Abyste si její benefity a hlavně chutě užili nejen v italských restauracích, ale také u sebe doma, máme pro vás pár tipů na kuchyňské pomocníky.

pizza v peci, v pozadí oheň

Italské víno pro dokonalou večeři 

Co by to bylo za italské hody, kdyby jste je nezapili lahodnými doušky italského vína! Mějte po ruce sklenku na červené nebo na bílé víno. Rozhodně nezapomínejte ale ani na oblíbenou skleničku Prosecca. Na něj budete potřebovat tvar sklenice tzv. flétnu, ideální pro podávání šumivých vín.

Tipy na výborná italská vína najdete v tomto článku s tipy na dárky z Itálie a také v tomto článku s dárky pro gurmány. Zde si zase přečtěte náš článek o italských vínech.

Jaká vína při italské večeři podávat? Například:

  • Montepulciano, Primitivo, Sangiovese,
  • Labrusco, Trebbiano, Cortese a další.

Sklenice a skleničky všech designů i tvarů nejen na italské nápoje najdete na Biano.cz, kde můžete přehledně filtrovat a hledat ten nejlepší kousek.

víno, nalévané do sklenice

Hmoždíř a drtiče na bylinky 

Protože italská kuchyně stojí na čerstvých aromatických bylinkách, bude se vám hodit i kuchyňský pomocník, pomocí kterého vykouzlíte dokonalá pesta: hmoždíř. Ten slouží k drcení koření či bylinek, které poté dodají jídlu intenzivnější chuť i vůni. 

Na trhu dnes najdete hmoždíře různých druhů i značek. Kvalitní hmoždíře bývají vyrobeny z kamene, ideálně žuly nebo mramoru. Neovlivní výslednou chuť směsi či pesta a zachovají vylisovanou šťávu i esenciální oleje.

hmožďíř, plný zrníček, na pozadí bylinky

Jaké jsou tradiční bylinky do italské kuchyně? 

  • bazalka
  • oregano
  • rozmarýn
  • petrželka
  • tymián

Chcete mít bylinky vhodné do italské kuchyně stále po ruce v té nejčerstvější formě? Podívejte se, jak tyto bylinky správně pěstovat.

Líbí se vám, co čtete? Přečtěte si také:
Tipy na nejlepší italské kuchařky nebo náš článek o italských velikonočních dobrotách.

Zapékací mísa na lasagne i tiramisu

Dalším druhem kuchyňského nádobí, bez kterého se neobejdete, je zapékací mísa nebo forma. V té vykouzlíte dokonalé lasagne, ale můžete ji využít i na sladké nepečené dezerty, jako je tiramisu. Ideální jsou hranaté tvary, které budou tvar lasagní kopírovat a budou se vám hezky skládat na sebe.

lasagne a nůž, který je krájí

Co vám usnadní domácí pizzu

Tradiční italská pizza (například neapolská pizza, původem překvapivě z Neapole) sice vyžaduje jen pár surovin, pro její přípravu ale oceníte pomůcek více. Kouzlo dobré pizzy spočívá v jednoduchosti i kvalitě surovin. Bude se vám hodit kuchyňská váha, plech či kámen na pizzu, struhadlo na sýr a nepostradatelný kráječ na pizzu. 

Olivový olej vždy při ruce 

Základem italské kuchyně je také kvalitní extrapanenský olivový olej. Abyste jej měli vždy při ruce, můžete jej umístit na kuchyňskou linku přímo vedle plotny. Případně jej z klasické láhve přelít do stylovější kuchyňské dózy na olej, která ještě navíc k tomu bude vypadat stylově. Nezapomeňte ani na mlýnky na sůl a pepř. Tomu čerstvě namletému se totiž nevyrovná nic. 

olivový olej, nalévaný do misky se zeleninou

A co vy? Jaké nádobí a pomůcky doma používáte pro italské vaření? Pochlubte se v komentáři.

Zaujal vás článek? Sdílejte jej s přáteli!

Amici, sledujte nás i na Instagramu a Facebooku, kde najdete další zajímavosti z našeho světa.

Předchozí článek Následující článek

Líbil se vám článek? Přečtěte si také

Žádné komentáře

Zanechte svůj komentář